モスクワ大学(MSU)の化学部、生命工学部の2名の学生を本学に受け入れました。受入期間はそれぞれ2019年10月4日~12月27日、2019年10月4日~2020年1月22日です。昨年同様、MSU学生の希望に沿って配属先研究室が決定された後、モスクワ大学学生と本学教員の間でメールにて、テーマ内容と実施計画を摺り合わせて長期研修を実施しました。最初は日本の生活に戸惑った学生もいましたが、慣れるにつれ日本での学生生活が快適になり、研究も充実したとのことでした。

学生からのコメント

・I had some difficulties with communication (no one spoked English in my dormitory, except a couple of students), but Google Translator, gradually acquired knowledge of basic Japanese, politeness and patience helped me to have a comfortable life in the dormitory.

・The living conditions in it are at a high level of comfort.  I can say that Japan is a country of conscious people who value and respect their land and aim to use it rationally and with maximum benefit, and it is a very important and good feature that we should learn.

・During the research project, I have learned and practiced in such methods as cell culturing, cell counting, cell preparation for mice injection, intraperitoneal injection, bioluminescence in vivo imaging, methods of mice identification and humane endpoint. I hope that this experience will be useful in my future research.