モスクワ大学化学科並びにバイオエンジニアリング&バイオインフォマティクス学科の博士課程学生それぞれ1名が、本学生命理工学院にて長期研修を行いました。期間は各々2018年10月9日より2019年2月15日と2月22日までです。

本学で得た結果を本人の学位論文に活用できることを目的に、受入学生個々人の研究テーマに合わせて受入研究室を選定し、事前にしっかりとした実施計画を策定して受入を行いました。受入学生は二名とも充実した研究環境の中で集中して研究に取り組み、本人の学位論文に活用できる高い研究結果を創出できました。特に一名は、得られた研究成果について査読付き学術論文に投稿を予定するまでの成果が得られました。

学生の感想

・Firstly, it was a little bit scary for me to be involved in this exchange program but now I understand that it was one of the greatest experiences in my life.

I can confidently say that the integration of foreign students in TokyoTech is brilliantly arranged. Thanks to the people who were responsible for this program and my tutors everything was so easy and clear. They provided me with all the necessary information about living in Japan and translated something from Japanese to English if I needed that.

It was my first time studying abroad. So, I was not sure about my English skills to live in a different country and work in a foreign laboratory. Fortunately, there were no reasons for me to worry. In any case, I understood everything that was being said to me and, I hope, could convey my thoughts to those around me.

Generally, time spending in Japan gave me the opportunity to know and learn something about the culture of this country. I used my weekends to visit famous places, museums, and natural landmarks. Japan is a wonderful country with beautiful architecture, peculiar history, religion, and traditions. Here I found a lot of new friends and I hope to save our friendship in the future in spite of the distance.

Therefore I can safely say that participating in this exchange program was greatly useful for almost all aspects of my life.